top of page
  • Obrázek autoraMichael Newchop

Detektivní zápletka Michaela Newchopa vyřešena


Golden Bee

V detektivní zápletce zveřejněné na Startovači šlo o odhalení vzniku a původu autorova podivného pseudonymu "Michael Newchop". Nejdůležitější však nebyl pouze správný výsledek ale hlavně postup dedukce, neboli řádné objasnění jednotlivých kroků, které vedlo ke správnému řešení.

K případu bylo vydáno několik indicií, tak se pojďme na ně podívat:

  • jméno a příjmení autora je typicky české, narozdíl od ... Tato jednoduchá nápověda prozrazovala to, co bylo zřejmé už na první pohled, a sice, že autorův pseudonym nevychází z češtiny, ale z jiného jazyka nebo jazyků.

  • kdo hledá, ten na Startovači leccos najde V profilu autora na Startovači jsou odkazy na další stránky, kde bylo možné leccos zjistit a vyčíst. Jedná se však vzhledem k případu o nepřímé informace.

  • co je to za znak u hlavy? Na profilové fotce autora na Startovači lze v pravém horním rohu nalézt podivný znak, který vypadá jako kombinace číslic "2" a "4". Jedná se o starý templářský znak, jehož přibližný výklad zní "nebezpečí" nebo "poklad". Tato indicie byla falešnou stopou a nevedla k vyřešení případu.

  • ᛈᛊᛖᚢᛞᛟᚾᛁᛗ ᛃᛖ ᚲᛚᛁᚲ Jak již bylo v předchozí novince prozrazeno, jedná se o runy z díla J.R.R.Tolkiena, konkrétně o starou verzi elfích run (Elder Furthark). Na internetu je mnoho runových konvertorů. Po přeložení a doplnění diakritiky dostaneme zprávu v češtině: "pseudonym je klíč".

  • ᛃᛗᛖᚾᛟ ᛃᛖ ᛈᚢᚢᛟᛞᛖᛗ ᛉ ᚺᛖᛒᚱᛖᛃᛊᛏᛁᚾᛁ Stejný typ run, po přeložení dostaneme: "jméno je původem z hebrejštiny".

  • ᛈᚱᛁᛃᛗᛖᚾᛁ ᛃᛖ ᛊᛚᛟᛉᛖᚾᛁᚾᚨ ᛊᛚᛟᚢ Stejný typ run, po přeložení dostaneme: "příjmení je složenina slov".

  • ᚾᛖᚾᛖᚲᚺ ᛊᛖ ᛊᚢᚨᛉᚨᛏ ᛞᛟ ᚲᛟᛉᛖᛚᚲᛖ Stejný typ run, po přeložení dostaneme: "nenech se svázat do kozelce". Tuto zprávu je potřeba chápat tak, že se nemusí jednat o přesný ale spíše o volnější překlad příjmení - tedy oné "složeniny slov".

Přesné objasnění naleznete přímo zde na uvítací stránce.


Nejúspěšnějším detektivem se tak stává pan Petr Bureš z Nýrska, kterému náleží odměna - obě tištěné knihy s ručně psaným blahopřáním od autora.

Gratuluji!

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Startujeme

bottom of page